اولویتهای دولت سیزدهم از نگاه یک دانشگاهی | تحول در آموزش عالی چه مؤلفههایی نیاز دارد؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ مجتبی آزادیان؛ حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی با پایان انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری بهعنوان هشتمین رئیس جمهور منتخب مردم انتخاب شد و از ۱۳ مرداد دولت او رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد.
در این راستا، انتظار قشر فرهیخته و دانشگاهیان از دولت جدید، ایجاد فرهنگی غنی و خودساخته در کشور است و رئیس جمهور منتخب باید بستر لازم را برای هماهنگی و ارتباط بیشتر مراکز تحقیقاتی خارج از دانشگاه با استادان و دانشجویان دانشگاهها مهیا کند تا هم دانشگاه و هم مراکز پژوهشی از این ارتباط تنگاتنگ در راستای پیشبرد اهداف پژوهشی و تحقیقاتی خود استفاده کنند.
رابطه تنگاتنگ بین دانشگاه و صنعت در راستای تحول و نوسازی صنایع کشور به علوم روز بهمنظور استقلال و عزت علمی کشور از مهمترین موضوعاتی است که رئیسجمهور آینده باید به آنها بپردازد.
از سوی دیگر ایجاد بسیج علمی در عرصههای مختلف علمی در راستای بهکارگیری فناوریهای نوین و توسعه پایدار و عزت ملی کشور از انتظاراتی است که جامعه دانشگاهی از دولت آینده دارند، چنانچه توجه به نخبگان دانشگاهی و برطرف کردن مشکلات آنان در راستای فعالیتهای پرانگیزه پژوهشی و کمترشدن بوروکراسیهای دست و پاگیر از دیگر خواستههای آنان است.
خبرنگار آنا در یک پرونده ویژه خبری با رؤسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و استادان دانشگاه گفتوگو کرده و انتظارات جامعه دانشگاهی از دولت آینده و رفع مشکلات و موانع موجود در آموزش عالی را جویا شده است.
بیشتر بخوانید:
رئیسجمهور منتخب به متخصصان و صاحبنظران دانشگاهی اعتماد کند
دولت جدید عدالت را به آموزش عالی و دانشگاهها برگرداند
دستگاههای اجرایی از دانشگاهیان و نخبگان مشورت بگیرند
شرایط و امکانات بازگشت نخبگان به کشور فراهم شود
در این شماره گفتوگو با فرجالله براتی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان و واحد اهواز را میخوانیم.
آنا: با توجه به انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ انتظار جامعه دانشگاهی بهعنوان قشر فرهیخته از رئیسجمهور منتخب چیست؟
براتی: امسال توفیق حاصل شد که مردم با توجه به تجاربی که در سالهای گذشته پیدا کرده بودند با وجود اینکه دشمنان خارجی و بعضی از ایادی آنها در داخل تمام تلاش خود را کردند که انتخابات بهخوبی صورت نگیرد؛ اما با حضور آگاهانه مردم این انتخابات انجام شد و مردم هم آگاهانه به فرد اصلح رأی دادند.
اولویت نخست رئیسجمهور منتخب عدالتخواهی باشد
مردم با توجه به سوابقی که از حجتالاسلام رئیسی در قوه قضائیه سراغ داشتند و با توجه به مشکلاتی که وجود دارد، نخستین توقعی که از رئیسجمهور منتخب دارند، عدالتخواهی است.
مشکل و مسئلهای که متأسفانه اکنون در سازمانها و ادارات ما ریشه دوانیده، استفاده از رانتهاست و بهطور مثال مواردی که در بانکها و بنگاههای اقتصادی رخ میدهد، نشاندهنده نوعی فساد و بیعدالتی است.
با توجه به ارتباطی که دانشگاهیان با همکاران و دانشجویان در جامعه دارند، نخستین انتظار، رعایت عدالت است که با توجه به سوابق رئیس جمهور منتخب که عدالتخواهی در سوابقشان کاملاً معلوم و آشکار است، برقراری عدالت بهزودی محقق شود.
توجه به معیشت مردم
انتظار دوم دانشگاهیان از دولت جدید معیشت مردم است، واقعاً مردم گرفتار شدهاند، بهویژه با این کمتوجهی که در این دو دوره ریاست جمهوری صورت گرفت، مشکلات معیشتی و تورم افزایش زیادی پیدا کرده است بهطوریکه در دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان بهشدت بهدنبال نقدینگی هستیم و باید مطالباتمان را از دانشجویان بگیریم تا بتوانیم حقوق را پرداخت کنیم و به همین دلیل از نظر مالی در جریان وضعیت دانشجویان هستم و واقعاً در پرداخت شهریهشان مشکل دارند.
افرادی که فرزندانشان در دانشگاه آزاد اسلامی تحصیل میکنند، بخشی از جامعه هستند و نشاندهنده این است که معیشت مردم واقعاً مشکل پیدا کرده و یکی از انتظارات این است که رانتها برداشته شده و کارخانهها فعال شوند، در اینصورت یقیناً اشتغال ایجاد میشود. ملت ما ثابت کرده که توانایی دارد، کافی است در ردههای بالا فضا را برای اشتغال و فعالیت جوانان ایجاد کنند، یقیناً جوانان با بازو و توانایی خودشان میتوانند زندگیشان را مدیریت و اداره کنند، حتماً هم اینطور خواهد شد. با توجه به شناختی که از رئیسجمهور منتخب دارم در دولت آینده حتماً مسئله معیشت بهطور جدی پیگیری خواهد شد.
انتظار سوم، مسئله فرهنگ است. به هر حال مردم انقلاب کردند که آموزههای وحیانی و دستورات و ارزشهای دینی در جامعه پیاده شود. این مهم یکی از رسالتهایی است که در دولت آینده باید مسئله فرهنگ و سبک زندگی و ارتباطات اجتماعی و پاسخگویی مدیران از نظر فرهنگی مورد توجه قرار بگیرد، مدیر در دولت اسلامی باید خدمتگزار باشد، نباید فقط شعار دهد، باید این خدمتگزاری در مدیران و جامعه ما لحاظ و پیگیری شود.
برخورد با لبخند با نظام سلطه قابل قبول نیست
در کنار این موضوعات، سیاست خارجی هم خیلی مهم است. یکی از شعارهای ملت ما استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود. کشور ما ذلت را نمیپذیرد. اتفاقاتی که رخ داد و غربیها سعی کردند در قراردادهایی مانند برجام بر ملت ما تحمیل کنند، یقیناً باید در دولت آینده برطرف شود.
دولت منتخب باید در روابط بینالملل سعی کند ارتباطش با کشورها بهویژه کشورهای منطقه را مستحکمتر کند و نباید با هر استکباری سر سازش داشته باشد. باید با نظام سلطه مقابله کند؛ چراکه برخورد با لبخند با نظام سلطه قابل قبول نیست. مانند پاسخی که حجتالاسلام رئیسی به سؤال ملاقات با رئیسجمهور آمریکا داد و با قاطعیت «نه» گفت، ما با کسی رابطه برقرار میکنیم که رابطه را بفهمد و رابطهای دوطرفه باشد.
آنا: بهعنوان یک استاد دانشگاه رئیسجمهور منتخب چه موضوعات و بخشهایی را باید در اولویت نخست کاری خود قرار دهد؟
براتی: اگر به عدالتخواهی، معیشت و موضوعات فرهنگی توجه شود، حق دانشگاه هم گرفته میشود. رمز موفقیت کشور، دانایی و آگاهی است. رمز پیشرفت صنایع و سازمانها این است که دانشگاهها نقش خودشان را بهخوبی انجام دهند. دانشگاه کارخانه انسانسازی است، اگر دانشگاه جایگاه خودش را پیدا کند، وزارت علوم تقویت شود و نقش و هدف اساسی و رسالتها در اولویت اقدامات مدیران آموزش عالی باشد، کشور هم در مسیر درست قرار خواهد گرفت، حضرت امام(ره) میفرمایند که دانشگاه کارخانه انسانسازی است. در جای دیگر میگویند اگر دانشگاه و حوزه درست شوند، کشور درست میشود.
دانشگاه آزاد اسلامی در رشد و تعالی فرهنگی کشور نقش مهمی داشته است، اگر دانشگاه آزاد نبود، این جوانان فارغالتحصیلی که اکنون خروجی این دانشگاه هستند، کجا میرفتند؟ اگر به خارج از کشور میرفتند، اکثراً بازنمیگشتند و اگر هم بازمیگشتند با چه فکری بازمیگشتند؟ یقیناً تحت تأثیر شرایط قرار میگرفتند؛ بنابراین دانشگاه آزاد بزرگترین نقش را داشته و انصافاً بهویژه در سالهای اخیر دانشگاه واقعاً نشان داد که بهدنبال حل مسئله و حل مشکلاتی که در آموزش عالی وجود دارد، بوده و در این ارتباط موفقیتهای خوبی هم به دست آورده است.
لزوم توسعه رشتههای میانرشتهای
حتی دانشگاه آزاد اسلامی با سامانههایی که ایجاد کرده در موضوع شفافسازی و کنترل و مدیریت آسانتر بر آنچه که در واحدهای دانشگاه میگذرد، بزرگترین خدمت را انجام داده است.
آنا: رئیس جمهور منتخب در بخش آموزش عالی و دانشگاهها با چه اقداماتی میتواند به تحول، رشد و توسعه این بخش کمک کند؟
براتی: دانشگاه اگر بخواهد دانشگاه حل مسئله باشد، باید با توجه به شرایط جامعه بهویژه در گسترش رشتهها عمل کند. یکی از مسائل آموزش عالی این است که دانشجو علاقه دارد در رشتهای متخصص شود؛ اما هدف چیست؟ دانشجویی که میآید متخصص میشود بعداً باید بتواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد؛ بنابراین گسترش رشتهها در آموزش عالی باید مورد توجه قرار گیرد، موضوعی که سالهای اخیر تکرار و با توجه به سالهای گذشته بوده است، امروز باید رشتههای میانرشتهای را که پاسخگوی نیازهای جامعه باشد در دانشگاه توسعه دهیم.
گسترش کمّی رشتهها با توجه به نیاز جامعه
باید به کیفیت و کمّیت هم توجه شود؛ چراکه آموزش عالی بیکیفیت فاقد ارزش است. از نظر کمیت باید با تناسب به مقداری که در جامعه نیاز داریم، رشتهها را گسترش دهیم و نه بیشتر. در بعضی از رشتهها دیده میشود که بیش از نیاز جامعه جذب دانشجو صورت گرفته در حالی که در بعضی از رشتهها حتی کمتر از حد نیاز دانشجو جذب شده است.
این هرم باید یک هرم کاملاً منطقی باشد و براساس ارزیابیها و نیازمندیها صورت بگیرد. وقتی که این کار صورت گرفت، آن رشتههایی که مدنظر است و باعث حل مسئله در جامعه میشود (حل مسئله هم در حوزههای فنی و صنعتی و اداری و هم در حوزههای اسلامی و فرهنگی) همه اینها باید در جهتی صورت بگیرد که بتواند نیازهای واقعی جامعه را پاسخ دهد و یکی از ویژگیهایی که این نوع تحصیل و آموزش عالی همراه خودش خواهد داشت، ارتقای سطح آگاهی جامعه خواهد بود.
اگر این مسیر را درست ریلگذاری کنیم، آگاهی جامعه ما هم افزایش پیدا خواهد کرد، علاوهبر اینکه نیازهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برطرف خواهد شد.
دانشگاه آزاد اسلامی برنامههای خوبی را برای گسترش رشته در دستور کار دارد و حتی از سوی هیئت مؤسس هم دکتر ولایتی پیگیری و اعلام کرد که استانها پیگیر این موضوع شوند و تأکید دارد که توسعه رشتهها با توجه به شناختی که در جامعه وجود دارد و شرایط اقتصادی و اجتماعی مورد نیاز جامعه و حتی شرایط منطقهای، محلی و بومی انجام شود. بهطور مثال ممکن است در استان خوزستان با توجه به منابع و قابلیتها، حوزه نفت و انرژی و ... بیشتر مدنظر قرار بگیرد؛ چراکه این حوزه ظرفیت بیشتری دارد.
آنا: و کلام آخر...
براتی: ملت ایران نشان داد که به شهدا و آرمانهای نظام با وجود این همه کممهری، کملطفیها و سختیهای معیشتی و تبلیغات سوء دشمن، وفادار است. حجتالاسلام رئیسی یک سرمایه ملی پرتوان را بهعنوان پشتوانه دارد و با وجود حمایتها از سوی مقام معظم رهبری میتواند به بهترین شکل کارش را انجام دهد. بهعنوان یک سرباز کوچک از همه مدیران میخواهم که پیرو ولیفقیه باشند.
حجتالاسلام رئیسی مشخصههای ولایی را داراست و اگر همسانی، همکاری و هماهنگی با دو قوه دیگر یعنی قوه مقننه و قوه قضائیه و هماهنگی وی برای جلوگیری از نافرمانیها و کجسلیقگیهاصورت بگیرد بهطور قطع کشور در مسیر پیشرفت و ترقی قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/